9 MART 2007 TARİHİNDEN BERİ 17 YILDIR SİZLERİN "GÜR" SESİ OLMAYA DEVAM EDİYORUZ

İRAP’a göre İstanbul ve Güngören

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul’un gelecekte karşı karşıya kalması muhtemel doğal, teknolojik ve insan kaynaklı afetlere karşı direncini artırmak, bütünleşik afet yönetim esasları doğrultusunda eylemsel risk ve zarar azaltma çalışmalarını tespit etmek, kurumsal ölçekte ve hedef süreler içinde gerçekleştirme amacına matuf planlama çalışmaları yapmak amacıyla İçişleri Bakanlığının talimatıyla İstanbul Valiliğince, 2021 yılının başından itibaren İstanbul İl Afet Risk Azaltma Plan (İRAP) çalışmalarına başlandı.

Yapılan çalıştayların ikincisi 28-29 Haziran 2021 tarihinde gerçekleşti. Hazırlık sürecinde 39 ilçede 34 bin vatandaşla anket düzenlenirken, İTÜ Afet Yönetim Merkezi ile işbirliği protokolü imzalandı. 550 katılımcı ile 135 kurum ve kuruluşla, özel sektörle, meslek odaları ve STK’larla 102 toplantı gerçekleştirildi.

Yapılan 2. çalıştay sonunda 38 afet tehlike türü belirlendi. Bunlardan İstanbul için en tehlikeli ve en önemli 10 tehlike türü belirlendi.

  1. Yangın
  2. Su baskınları
  3. Sel taşkını
  4. Kütle hareketleri (Heyelan, toprak kayması, kaya düşmesi, istinaf duvarı çökmesi)
  5. Endüstriyel kazalar, KBRN (Kimyasal Biyolojik Radyolıjik Nükleer tehditler) olayları
  6. Meteorolojik ve iklim değişikliği kaynaklı afetler
  7. Bulaşıcı hastalıklar
  8. Ulaşım kazaları
  9. Göç ve nüfus hareketleri
  10. Diğer tehlikeler (Siber saldırılar, çevre kirliliği vb)

Tüm bunların sonucunda  4 amaç 34 hedef 454 eylem belirlenerek atılması gereken adımlar ve yol haritası ortaya kondu

İstanbul İlinin genel durumu

            İlçemizde BİZİM SESİMİZ NET Haber Sayfası olarak hep sorduk ve sormaya devam edeceğiz. Artık sorumuz “GÜNGÖREN DEPREME NE KADAR HAZIR?” olmayacak. Bundan sonra sorumuz “GÜNGÖREN İLÇEMİZ İRAP’A GÖRE NE KADAR HAZIR?”

            İlçemizin ne kadar hazır olduğunu bilmemiz mümkün değil. Bu güne kadar ne bizi yönetenlerden nede onlara muhalif olan ilçe başkanlıklarımızdan bir cevap alamadık, bundan sonra alabilir miyiz? Tüm bunları zaman gösterecek. Yayınlanan 394 sayfalık Çalıştay Raporun da Güngören ne durumda?

            Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 6 Mart 2008 tarihinde kabul edilen ve 22 Mart 2008 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanan 5747 Sayılı Yasa uyarınca İstanbul’un 39 ilçesi vardır. Avrupa Yakası’nda Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kâğıthane, Küçükçekmece, Sarıyer, Silivri, Sultangazi, Şişli, Zeytinburnu olmak üzere 25 ilçe, Anadolu Yakası’nda ise Adalar, Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar olmak üzere 14 ilçe bulunmaktadır. 30 Mart 2014 tarihinden itibaren köylerin statüleri değiştirilerek mahalleye dönüştürülmüştür. 39 ilçede toplam 962 adet mahalle bulunmaktadır.

Güngören ilçemiz ne durumda?

Bu rapora göre İlçemiz 11 mahalleden oluşmaktadır. 2020 TUİK verilerine göre nüfusumuz 280.299 kişidir. İlçemizin tekstil merkezi ağırlıklı olmasından dolayı zamana içinde nüfusumuz 300 – 350 bine ulaşmaktadır. Güngören İlçemizde dere havzaları bulunmaktadır. Her bir havzada bir veya daha fazla ana dere ve ana dereye bağlı yan kollar bulunmaktadır.

İlçemiz 22.057 kişi göç alırken, binde -30,20 göç vermektedir. Sanayi tesisi açısından ilçemiz 1.053 sanayi tesisine sahiptir. Bunun ilde ki payı %4,01’dir. Buda 17.965 kişinin istihdamı demektir ki bu da ilde ki istihdamın % 2,33 dür. İstanbul’da 4.822,61 km yağmur suyu şebeke hattı bulunmaktadır. Bunun 38,62 km si ilçemizdedir. Ayrıca 177,20 km de atık su hattı mevcuttur. İlçemizin toplam alanı 721ha olup 720ha alanı ise yerleşik alandır. Ayrıca 2ha askeri alanı bulunmaktadır. Tüm bunların 10ha riskli alandır. Yapı stoğu ise şu şekildedir.

            İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı AKOMAS (İstanbul Afet Koordinasyon Merkezi) verilerine göre 2010 yılında Şiddetli yağış nedeniyle Küçükçekmece, Bakırköy, Tuzla,  Güngören, Bakırköy Beşiktaş ve Eminönü’nde de yaklaşık 66 noktada su baskını meydana gelmiş, Bakırköy İncirli Kavşağı’nın altındaki geçitte oluşan su birikintisi nedeniyle içindeki yolcularla birlikte mahsur kalan 2 minibüs, itfaiye ekipleri tarafından kurtarılmıştır. 2014 yılında Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa, Güngören, Bağcılar, Bahçelievler, Küçükçekmece, Eyüp ve Sultangazi; Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye, Ataşehir ilçelerinde etkili olan yağış nedeniyle çok sayıda ev ve iş yerinde su baskınları meydana gelmiş,  Büyük İstanbul Otogar bağlantı yolunda oluşan su birikintisi nedeniyle, iki İETT otobüsü ile bazı otomobiller suyun içinde kalmıştır.

            2019 yılında kilometrekareye düşen ortalama yangın sayısı 4,2 iken 2020 yılının ilk altı ayında 1,7 olmuştur. 2019 yılında, ilçe düzeyinde kilometrekarede en çok yangının görüldüğü ilçeler Fatih (67,9), Gaziosmanpaşa (55,4) ve Güngören (52); en az yangının görüldüğü ilçeler ise Şile (0,2), Çatalca (0,3) ve Silivri (1,2) olmuştur. 2020 yılında ise kilometrekarede en çok yangının görüldüğü ilçeler Gaziosmanpaşa (27,6), Fatih (26) ve Beyoğlu (20,8); en az yangının görüldüğü ilçeler ise Çatalca (0,1), Şile (0,1) ve Silivri (0,4) olmuştur. İtfaiye aracının yangın yerine ortalama varış süresi en fazla olan ilçeler; Silivri (7 dakika 52 saniye), Şile (7 dakika 51 saniye), Beykoz (7 dakika 25 saniye) ve Çekmeköy (7 dakika 16 saniye) olmuştur. Ortalama varış süresi Adalar’da 2 dakika 45 saniye, Fatih’te 3 dakika 43 saniye, Beşiktaş ve Güngören’de 4 dakika 14 saniye olarak gerçekleşmiştir.

İlçemizin Deprem gerçeği

İlçemizde ki Zorunlu Deprem Poliçesi sayıları 2019 yılında 39.013 2020 yılında 47.390 ve 2021 yılında 44.857 olarak belirlenmiştir. Bağcılar, Bahçelievler, Beyoğlu, Gaziosmanpaşa, Güngören, Tuzla, Şişli, Fatih, Kadıköy  ilçeleri başta olmak üzere tüm ilçelerimizde, kişi başına düşen toplanma alanlarının artırılması, toplanma alanlarının altyapı (pis su-temiz su, elektrik) bağlantılarının sağlanabilirliği hedefine yönelik çalışmaların yapılması, deprem sonrası oluşabilecek riskleri azaltıcı unsurlar olarak belirtilmiştir.

Kütle hareketine yatkın genç ve zayıf kırıntılı sedimanter birimler İstanbul’un Avrupa yakasında yaygındır. Özellikle ilin güneyinde görülen Çekmece ve Danişmen Formasyonları genç oluşumlar olup deprem dalgalarını büyütme eğilimdedir. Çekmece Formasyonunun üyesi olan Güngören killeri bu bölgelerde dinamik yüklere en dayanıksız birimlerden birini oluşturmaktadır. 1999 Marmara depreminde İstanbul ili sınırları içerisindeki hasarlı yapıların çoğu Güngören ve Gürpınar killeri üzerine kurulu yapılarda görülmesi, bu iki birimin kütle hareketine karşı hassas olduğunu ortaya koymuştur. 2010 yılında ise ilçemizde yol çökmesi sonucu 30 araç hasar görmüştür.

Güngören ilçesinde olası bir depremde fiziksel hasar görebilirliği yüksek olan Merkez, Güneştepe, Mareşal Çakmak, A.Nafiz Gürman, Haznedar, Genç Osman, Akıncılar, Sanayi, Mehmet Nesih Özmen, Güven ve Tozkoparan mahallerinde öncelikli olmak üzere yıkılması veya ağır hasar görmesi muhtemel yapıların ilk 1 yıl içinde tespitlerinin yapılarak sonraki 10 yıl içinde  her yıl en az %10’unu gerçekleştirecek şekilde kentsel dönüşüm veya bina yenileme projeleriyle yıkılıp yeniden yapılacak veya  güçlendirilecektir. Bu çalışma Güngören Belediyesi’nin sorumluluğunda olup, Çevre,  Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenecektir. Ayrıca Kaymakamlıkların sorumluluğunda Adalar, Arnavutköy, Avcılar, Ataşehir, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Zeytinburnu  İlçelerinde geçmiş afetlerde orta hasarlı olarak tespiti yapılan 517 binanın yıkımları tamamlanacaktır. Çevre,  Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İlçe Belediye Başkanlıkları da bu çalışmaları destekleyecektir.

Tüm bunların ışığında Esenler askeri alandan devredilen veya devredilecek yerlerin İstanbul Avrupa yakasındaki ilçelere (Esenler-Bakırköy-Bahçeliveler- Bağcılar- Güngören- Bayrampaşa-Fatih- Zeytinburnu-Beyoğlu-Şişli-Küçükçekmece ve Avcılar) donatı alanları kazandırılması ve riskli yapıların kentsel dönüşüme konu edilerek kullanılmasına yönelik planlar hazırlanacak ve uygulamaya geçilecektir. Bu uygulama tüm afetleri kapsayacak olup, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü sorumlu olacaktır. Ve bu çalışmaları da İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediye Başkanlıkları destekleyecektir.

Muhalefet İlçe Başkanlıkları ne yapıyor?

            Bugüne kadar İRAP’ın 394 sayfalık Çalıştay Raporundan başka ilimiz ve ilçemiz için çeşitli STK’lar ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Raporları ortaydayken, ilçemiz muhalefet parti başkanlıkları halen daha ya kendi iç çekişmeleri ile uğraşıyor yada birbirlerini MUHALEFET yapmakla meşguller. Güngören halkı muhalefetin İlçemizin sorunları hakkında yapılmış veya planlamış bir çalışmaları olmadığına artık kanaat getirmiş durumda.

* Raporun Tamamını AFAD İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü sayfasında bulabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İRAP’a göre İstanbul ve Güngören

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BİZİM SESİMİZ NET Haber Sayfası Gönüllü Muhabirimiz Olabilirsiniz WHATSAPP İHBAR HATTI 544 342 06 46
BİZİM SESİMİZ NET HABER SAYFAMIZA ÜCRETSİZ REKLAM VEREBİLİRSİNİZ
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Bizim Sesimiz ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin