9 MART 2007 TARİHİNDEN BERİ 17 YILDIR SİZLERİN "GÜR" SESİ OLMAYA DEVAM EDİYORUZ

Kart mı? Nakit mi? Yakında alışveriş durabilir

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de 2023 yılının ilk ayının kredi kartı istatistikleri kredi kartı kullanımının nasıl arttığını gözler önüne seriyor. Bir önceki yılın aynı ayına göre kredi kartı sayısı %18 artmış. Bir önceki yıl 86,2 milyon kredi kartı bulunurken 2023 yılında bu sayı 101,4 milyona çıkmış durumda

Bakan Mehmet Şimşek 11 Eylül 2023 tarihinde katıldığı programda, kredi kartı üzerinden kredi hacminin yüzde 140 arttığını belirterek, bu kadar yüksek seyreden bir kredi hacmiyle enflasyonun ve cari açığın kontrol altına alınamayacağını dile getirdi. Merkez Bankası verilerine göre 1 Eylül itibarıyla yıllık dönemde kredi kartı harcamalarındaki artış yüzde 139.85. Market ve alışveriş merkezlerindeki harcama artışı ise yüzde 101.75. Kredi kartının ödenmeyen bakiyesinin azaltılmasının amaçlandığı da tahmin ediliyor. Taksit sayıları sınırlandırılabilir. Ayrıca bankaların kredi kartıyla ilgili limit artışına sınır getirilmesi de bekleniyor.

2022 yılında taksitli kredi kartı borçlanması yüzde 210’luk rekor bir artışla 89 milyar 764 milyon TL’den 278 milyar 570 milyon TL’ye yükseldi. 2022’de taksitsiz kredi kartı borçlanması 134 milyar 340 milyon TL iken 2023’te 273 milyar 143 milyon TL olarak kayıtlara geçti.

Bu bizlere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hayatlarını KREDİ KARTI ile devam ettirmeye çalıştıklarını gösteriyor. Öyle ki borçlarını kredi kartları arasında yaptıkları değişimle ödemeye çalışıyorlar. Bu da piyasanın iş yapmasını ve hareketlenmesine neden oluyor. Ancak KREDİ KARTINININ GEÇERLİ OLDUĞU BİR ÇOK İŞYERİNİN kendiliğinde uyguladığı yöntemle, alışverişin durma noktasına gelmesi ve fiyatlarında artması noktasına geldi.

Artık kapısında yada camında “Kredi Kartı Geçerlidir” yazısının veya resmin olduğunu belirten bir iş yerine girdiğinizde orada sürpriz ile karşılaşmanız artık kaçınılmaz. Öncelikli olarak size “Nakit mi? kartla mı?” sorusu sorularak kredi kartı yada banka kartı kullanmanız istenmiyor. Daha sonra sizden gelen cevaba göre size bir İBAN numarası verilerek ödemeyi banka yoluyla yollamanız isteniyor. Buda sizin olmayan nakit paranız ile alışveriş yapmanız anlamına geliyor. Bu ödemenin bir diğer sıkıntısı ise alışveriş yaptığınız yer ile ödemeyi yolladığınız İBAN numarasının farklı olması. Siz ödemeyi yapmış oluyorsunuz. Ancak ödeme yaptığınız hesabınızdan açıklama kısmına açıklayıcı bilgi yazmazsanız, karşı taraf ödemeyi almış oluyor, ancak aldığınız o ürün o işyerinden satılıp satılmadığı belli olmuyor.

Kart geçerli olan işletmelerde ekstra para talep edilemez

2006 yılında yayımlanan Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nun 17’nci maddesine göre üye işyerleri indirim dönemleri de dahil olmak üzere müşterilerin kartla ödemelerini herhangi bir ek ücret talep etmeksizin kabul etmek zorundalar. Burada üye işyeri ile POS cihazı sözleşmesi yapan kuruluşa da bir yükümlülük düşmüş durumda. Üye işyeri ile POS anlaşması yapmış olan kuruluş, işyerinin bahsettiğimiz şekilde yasal olmayan uygulamasını tespit etmesi halinde sözleşmeyi feshedebiliyor ve kuruluşun bir yıl süreyle aynı işyeri ile yeni bir sözleşme yapmaması gerekiyor. Yine aynı kanunun 40’ıncı maddesine göre bu kredi kartı ödemesinden ekstra ücret alan işyerlerini fiilen yöneten görevli ve ilgili mensuplarının bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacağı öngörülmüş. Özetlemek gerekirse bu şekilde banka kartı veya kredi kartı ile ödeme yapmak isteyen müşteriden ekstra ücret tahsil eden işyerleri hem POS anlaşmalarının feshi hem de adli para cezası yaptırımı ile karşı karşıya kalabilirler.

Ama isteniyor, vatandaşımızda şimdilik ödeyebiliyor

Bununla birlikte hesabınızda kendinize ait nakidiniz yoksa, Kredili Mevduat Hesabı (KMH) kullanmak zorundasınız, ya da kredi kartınızdan nakit çekim yapmak zorundasınız. Buda sizin faizle para kullanmanız anlamına gelmektedir. Yapacağınız bu işlem sonucunda alacağınız ürünün fiyatını artırmakta olup sizin bütçeniz için artı bir enflasyon oranı demektir. İkinci bir sıkıntı ise bu tip firmalar, eğer ödemeyi nakit olarak yapmazsanız, banka yada kredi kartı ile ödeme yaparsanız sizden kart kullandığınız için “KDV ADI ALTINDA YADA KART KULLANDIĞINIZ İÇİN %20 DAHA FAZLA” tahsilat yapmanızı istiyorlar. Örneğin 100₺ (Ürünlerin fiyatında aksi bir beyan olmadığı takdirde KDV içindedir) NAKİT ödeme yaptığınızda sizden kdv zaten tahsil ediliyor. Ancak banka kartı yada kredi kartı ile yaptığınızda sizden bir çok işletme KDV adı altında (Şu an için bu rakam %20 olarak hesaplanıyor) fark istiyor. Yani siz 100₺ ürüne 120₺ ödemek zorunda kalıyorsunuz.

Bunun en büyük sıkıntısı mevcut sizin enflasyonunuzun üzerine ARTI bir enflasyon farkı yüklenmesi anlamına geliyor. Bir diğer sıkıntı ürünü daha da pahalı alıyorsunuz. Üçüncü olarak ise bir noktadan sonra BÜTÇENİZİN ENFLASYON HARİCİNDE BU YÜKÜ KALDIRAMIYACAK BİR HAL ALDIĞI TAKDİRDE ALIŞVERİŞ YAPMAKTAN VAZGEÇMENİZ ANLAMINA GELİYOR. Tüm bunlar bir süre sonra piyasa da ALIŞVERİŞİN TIKANMASINA neden olabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kart mı? Nakit mi? Yakında alışveriş durabilir

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BİZİM SESİMİZ NET Haber Sayfası Gönüllü Muhabirimiz Olabilirsiniz WHATSAPP İHBAR HATTI 544 342 06 46
BİZİM SESİMİZ NET HABER SAYFAMIZA ÜCRETSİZ REKLAM VEREBİLİRSİNİZ
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Bizim Sesimiz ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin